Het blijft een lastig thema voor veel klanten: Gaan we wel of geen salarisindicatie geven in een vacature? Uit onderzoek blijkt dat is slechts 12,3% van de vacatureteksten een salaris wordt aangegeven. Het hangt wat mij betreft echt af van de situatie, maar indien mogelijk zeg ik: benoem het gewoon. Werkzoekenden schijnen als eerste te kijken naar de functie-inhoud en als tweede naar het salaris. Salaris is dus blijkbaar belangrijk voor de keuze of iemand wel of niet gaat solliciteren. Het valt mij op dat met name bedrijven die een cao volgen en vaste schalen hanteren wel een salarisindicatie willen geven.
Waarom niet?
Ondanks ik prefereer om wel een salarisindicatie te benoemen, zijn er wel diverse redenen om het niet te doen. Hierbij enkele voorbeelden (angsten):
- Het salaris hangt heel erg af van de kandidaat en kan enorm uiteenlopen. Als je open staat voor een starter tot en met een zeer ervaren kandidaat, dan kan je een totaal verkeerde indruk geven met een salarisindicatie.
- Door een maximumbedrag te noemen mis je wellicht een top kandidaat die je eigenlijk wel wat meer had willen bieden.
- Het kan gebeuren dat je iemand aanneemt die nog niet aan de wensen voldoet, maar wel de kans wilt geven. Het gevaar is dat je de kandidaat dan teleurstelt als je een lager salaris aanbiedt dan in de vacature staat.
- Als de verschillen op de afdeling (door wat voor omstandigheden dan ook) nogal uit elkaar lopen en je bent bang voor scheve gezichten bij de huidige medewerkers.
Waarom wel?
Als de salarisindicatie bekend is, niet al te ver uiteenloopt en geen geheim hoeft te zijn, dan zeg ik: benoem het! Kandidaten weten dan direct of ze passen binnen de geboden mogelijkheden. Het is niet voor niet het tweede punt waarnaar gekeken wordt in een vacature.
Wat is jouw mening? Ik ben benieuwd!